Zapisi jednog venerologa

Ovo je jedna od priča iz knjige dr Milana Bjekića  Zapisi jednog venerologa u izdanju Lagune.

SIVA ZONA

Kada se pojavila knjiga „50 nijansi sive“, nastala je histerija. I oni koji nisu pasionirani čitaoci, dočepali su se štiva. Onda je snimljen i film, a svetska premijera je bila ni manje ni više no za Dan zaljubljenih. Nisam čitao knjigu, niti gledao film, ali sam čuo da je tema seks. Možda baš zbog toga! Zbog seksa.

Da napravim malu digresiju. Kada me je pozvao drugar nakon dužeg vremena, upitao me je za seksualni život. Ja mu rekoh da sam pre podne u jednoj nevladinoj organizaciji održao mladima predavanje o rizicima seksa, potom otišao na posao i pregledao skoro pedeset pacijenata i rešavao njihove probleme nastale nakon nezaštićenog seksa, onda sam otišao uveče na teren i pregledao i savetovao seksualne radnike o bezbednim seksualnim tehnikama. Kad sam došao kući, seks je bila jedina reč koja nije smela da se izgovori…

A zašto 50 nijansi sive? Zbog jedne jedine sive zone u kojoj se nalaze spoljne genitalije naših pacijenata. Zbog čega su one u sivoj zoni? Upravo zbog toga što se malo ko njima bavi u našoj sredini. Ginekolozi i urolozi su više fokusirani na unutrašnje delove genitalnog, odnosno urinarnog trakta, a današnji dermatovenerolozi se radije bave dermatologijom nego venerologijom. Kada govorimo o ženskim spoljnim genitalijama (o vulvi), ginekolozi misle da se time bave dermatovenerolozi, a ovi, pak, da je to delatnost ginekologa. Stoga nije ni čudo da se pacijenti mesecima neuspešno leče jer ne znaju kome da se obrate, već šetaju od lekara do lekara.

Jedna starija pacijentkinja je imala nesnosan svrab vulve tako da nije mogla da spava. To stanje je trajalo skoro tri godine i mazala je svakojake kreme koje su joj propisivali ginekolozi. Mazala je i svinjsku mast ispranu u sedam voda, ali džaba… Pregledom je utvrđeno da ima lichen sclerosus vulve. Obratila se na pravo mesto i dobila adekvatnu terapiju i sve tegobe su nestale. A na vulvi se može javiti veliki broj kožnih oboljenja o kojima ginekolozi ne uče tokom specijalizacije.

Ista je priča i sa penisom. Pacijenti ne znaju da li da se jave urologu ili dermatovenerologu. Neki dođu i pitaju da li u našoj ustanovi radi muški ginekolog. Urolozi misle da to mi radimo, mi mislimo da to rade oni. Neretko to ide u koncentrični krug, koji se pretvori u tačku. Jednu tačku u sivoj zoni.

Ako ovu priču pročita neko od ginekologa, urologa ili dermatovenerologa, koji učestvuju u kreiranju programa specijalizacija, mogao bi da se zamisli i predloži neke novine. Da ne bude kao u mom slučaju! Na trogodišnjoj specijalizaciji nisam video ni 20 muških ili ženskih genitalija, a prvog radnog dana u ambulanti nisam znao šta ću sa tolikim bolesnim polnim organima.

            Savet: Kod promena na spoljnim genitalijama pacijenti prvo treba da se obrate dermatovenerologu. Zbog bolova u testisima potrebno je javiti se na pregled kod urologa.

Izađite iz sive zone! U SkinCare Centru možete obaviti pregled i savetovanje vezano za probleme u intimnoj regiji ili polne infekcije.

Za zakazivanje pregleda kod dr Milana Bjekica pozovite na tel 0654004321