Uklanjanje moluski

SkinCare Centar promene na kozi Moluske 01

Uklanjanje moluski – Moluske (molluscum contagiosum) je virusno, zarazno oboljenje koje se najčešće javlja kod dece uzrasta od 3 meseca do 16 godina, a kod odraslih osoba predstavlja seksualno prenosivo oboljenje.

Izazivač je virus, koji se prenosi putem direktnog kontakta ili putem vode u bazenima. Oboljenje se često viđa i kod osoba sa atopijskim dermatitisom, kod imunosuprimiranih i osoba sa HIV infekcijom. Molluscum contagiosum se razvija od 14 dana do 6 meseci nakon izloženosti virusu, na bilo kom delu tela i ima tendenciju ka spontanom povlačenju nakon par meseci.

Oboljenje se karakteriše se pojavom papula – bubuljica, veličine od 2 do 5 mm, koje su boje normalne kože i umbilikovanog centra, grupisane ili pojedinačno raspoređene. Kod dece promene su najčešće prisutne na trupu, licu i ekstremitetima, a kod odraslih osoba na butinama, stomaku i polnim organima.

Molluscum contagiosum treba razlikovati od bradavica sa kojima se najčešće mešaju.

NAJEFIKASNIJE UKLANJANJE MOLUSKI – KRIOTERAPIJA

Uklanjanje moluskiOboljenje je benignog karaktera, ali virusno i može imati tendenciju ka spontanom povlačenju nakon par meseci. Mnogo češće se dešava da od jedne nastane veliki broj novih promena, zbog čega je potrebno lečenje.

Ranije su se moluske najčešće uklanjanje kiretiranjem. Kiretiranje je jako neprijatan i bolan postupak sa dosta krvi, ružnim ožiljcima i velikim traumama kod dece.

Najefikasnija metoda uklanjanja moluski je primenom tečnog azota – krioterapija. Krioterapija se uglavnom izdvaja kao metoda izbora za uklanjanje moluski jer je brza, bezbolna efikasna i finasijski najpovoljnija. Krioterapija je jedina je metoda kojom se moluske uklanjaju bez ožiljaka.

 

Za uklanjanje moluski krioterapijom uglavnom je dovoljna samo jedna intervencija. Primena najsavremenijeg Brymill aparata sa različitim vrstama aplikatora omogućava da se tečni azot aplikuje sa visokom kontrolom i preciznošću, bez oštećenja okolne zdrave kože.

Terapeuti SkinCare Centra su prošli treninge za primenu krioterapije u medicinskoj nezi i poseduju Brymill sertifikat.