Uklanjanje fibroma

SkinCare Centar promene na kozi Fibrom 01
Šta su fibromi

Uklanjanje fibroma – Fibromi su benigne izrasline od vezivnog tkiva, okruglog ili ovalnog oblika jasno ograničeni od okolnog tkiva. Dosta su česte promene i karekterišu se sporim rastom. Javljaju se ili kao pojedinačne promene ili mnogo češće kao multiple promene na koži.

Najčešće se javljaju u srednjim godinama života. Predispozicije za nastanak fibroma su gojaznost, hormonski disbalans, hronična iritacija i genetska predispozicija. Neka nova istraživanja su otkrila i prisustvu HPV virusa u promenama.

Gde se fibromi najčešće javljaju

Uklanjanje fibromaFibromi se najčešće javljaju u predelu glave, na koži kapaka i vrata, na trupu i pregibnim regijama (pazuh i prepone). Najčešće su uskom peteljkom vezani za kožu (fibroma pendulum), a nekada imaju široku bazu. Veličina fibroma je od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara u prečniku – gigantski fibromi.

Mogu biti tvrde (fibroma durum) ili meke konzistencije (fibroma molle). Na leđima, ramenima i stomaku boja fibroma je malo tamnija od okolne kože. U predelu prepona i pazuha su obično modri ili jako pigmentisani pa ih pacijenti često mešaju sa mladežima.

Metode uklanjanja fibroma

Fibromi se uklanjaju različitim metodama (krioterapija, hirurški laser, radiotalasi …). Uklanjanje fibroma laserom i radiotalasima zahteva primenu anestezije.

Najefikasnija metoda za uklanjanje fibroma – KRIOTERAPIJA

SkinCare Centar promene na kozi Fibrom 03

Za uklanjanje fibroma krioterapijom uglavnom je dovoljna samo jedna intervencija. Primena najsavremenijeg Brymill aparata sa različitim vrstama aplikatora omogućava da se tečni azot aplikuje sa visokom kontrolom i preciznošću, bez oštećenja okolne zdrave kože.

Terapeuti SkinCare Centra su prošli treninge za primenu krioterapije u medicinskoj nezi i poseduju Brymill sertifikat.