Uklanjanje bradavica

SkinCare Centar Bradavice 01

Uklanjanje bradavica – Bradavice predstavljaju benigne promene na koži i na sluzokožama koje su izazvane različitim tipovima humanih papiloma virusa. Javljaju se u vidu običnih bradavičastih izraštaja hrapave površine, a nekad mogu biti filiformnog izgleda tankom bazom pričvršćene na koži. Obično se javljaju na mestima mikrotrauma.

Bradavice su zarazne i ukoliko se ne leče mogu se prenositi sa čoveka na čoveka, a i kod jedne osobe mogu se naći na više različitih mesta zbog prenosa virusa s jednog mesta na koži na drugo. Ovaj oblik prenosa naziva se autoinokulacija. Bradavice nikada ne treba češati jer bi se moglo potstaknuti njihovo širenje.

Vrste bradavica

Uzavisnosti od virusa koji ih izaziva bradavice se dele na

  • verrucae vulgaris – uobičajene klasične bradavice koje se mogu pojaviti bilo gde na licu i telu. Imaju grubu, rožnatu površinu, a mogu biti smeđaste. Mogu narasti i do 2,5 cm u širinu, a mogu biti i povezane. Najčešće se javljaju kod dece, posebno na rukama.
  • verucae plane – još jedna vrsta bradavica uobičajena kod dece. Manifestuju se kao zaravnjene papule promera od 1 do 5 mm boje normalne kože ili svetlobraon a lokalizovane na licu, bradi i dorzumima šaka
  • verrucae plantares – bradavice koje se javljaju na stopalima (tabanima) često mozaičnog izgleda i pri hodu su jako bolne
  • papilomi – dobroćudni izraštaji boje kože ili pigmentovani koji se češće javljaju kod gojaznih osoba u predelu vrata, pazuha i preponske regije
  • kondilomi (condylomata acuminata) – polne bradavice koje se javljaju u regiji polnih organa i prenose se seksualnim putem
Uklanjanje bradavica

Problem bradavica na koži najčešći je kod dece školskog uzrasta, mada se one javljaju i kod odraslih osoba. Bradavice su zarazne i da bi se sprečilo njihovo dalje širenje neophodno je da se na vreme uklone. Bradavice ponekad znaju nestati i bez lečenja, međutim, obično se zadrže i proširuju.

Bradavice se uklanjaju različitim metodama (krioterapija, hirurški laser, radiotalasi, kauter…). Metoda izbora za uklanjanje bradavica je indivudualna, a zavisi i od tipa bradavica koje se uklanjaju.

Uklanjanje bradavica laserom je dobra metoda međutim mi nemamo tačan pregled do koje smo dubine delovali i da li smo uništili i rubove pri intervenciji jer oni izgledaju relativno zdravi, a u njima se nalaze partikule virusa koje su kasnije nesumnjivo uzrok recidiva (ponovnog javljanja bradavica). Uklanjanje bradavica laserom je bolno, zahteva primenu anestezije i ostavlja ožiljke.

Uklanjanje bradavica radiotalasima je vrlo neprijatna i bolna metoda koja zahteva primenu anestetika i kao posledica uklanjanja bradavica radiotalasima vrlo često ostaju ružni ožiljci.

Najefikasnije uklanjanje bradavica – KRIOTERAPIJA

Krioterapija se uglavnom izdvaja kao metoda izbora za uklanjanje bradavica jer je brza, bezbolna, efikasna i finasijski najpovoljnija, a i jedina je metoda kojom se bradavice uklanjaju bez ožiljaka.

Za uklanjanje bradavica krioterapijom uglavnom je dovoljna samo jedna intervencija, sem za bradavice na tabanima gde se terapija mora ponoviti. Primena najsavremenijeg Brymill aparata sa različitim vrstama aplikatora omogućava da se tečni azot aplikuje sa visokom kontrolom i preciznošću, bez oštećenja okolne zdrave kože.

Terapeuti SkinCare Centra su prošli treninge za primenu krioterapije u medicinskoj nezi i poseduju Brymill sertifikat.

Izbjegavajte dodire sa zaraznim bradavicama. Ako imate takve, u javnim tuševima, bazenima, javnim toaletima, vežbaonicama i sličnim mestima nosite vodootporne flastere da ne biste zarazili druge.