Uklanjanje fleka laserom

Fleke su tamne pigmentne promene koje se pojavljuju na koži lica i tela usled prekomernog izlaganja suncu. Najčešće se pojavljuju na regiji lica, nosa, obraza, dekoltea, ramena i ruku posebno na šakama. Često se još nazivaju i stračkim flekama jer se njihov broj povećava sa godinama, mada se tamne fleke mogu javiti još u ranoj mladosti. Stručni naziv za sunčane fleke je lentigo solaris i karakterišu se kao tamno smeđe ili čak crne promene u ravni kože prečnika i do 0.5cm.

Ove fleke ne blede tokom zime, a prilikom ponovnog izlaganja sunčevoj svetlosti postaju izražajnije i tamnije. Ove fleke su bezopasne, nastaju slučajno i ne nasleđuju se.
Na tržištu jedanas prisutan veliki broj preparata namenjenih uklanjanju fleka. Cena ovih preparata je različita, a često može biti jednaka ceni jednog laserskog tretmana. Uglavnom su u pitanju kreme i serumi koji izazivaju perutanje površinskog sloja kože pa se fleke koje su dublje postavljene u koži bezuspešno tretiraju ovakvim preparatima. Svako ponovno izlaganje suncu i posle upotrebe ovih preparata dovodi do ponovnog pojavljivanja fleka. Jedina uspešna metoda za uklanjanje svih vrsta fleka je lasersko uklanjanje fleka. Laserom se uništava nakupljeni melanin koga koža u narednih 8 nedelja posle tretmana resorbuje kao strano telo, a površina kože ostaje neoštećena. U zavisnosti od boje fleke koja se tretira i nivoa oštećenja razlikuje se i broj potrebnih laserskih tretmana.

Lasersko uklanjanje fleka je bezbedna i efikasna metoda kojim se popravlja kvalitet i struktura kože pa se pojava novih fleka svodi na minumum. Posle tretmana laserskog uklanjanja fleka preporučuje se upotreba preparata sa visokim faktorom zaštite od ultravioletnog zračenja.
U Beogradu je danas dostupna najsavremenija ELOS tehnologija, koja objedinjuje dejstvo laserske i radiotalasne energije, a pokazala se kao najuspešnija metoda laserskog uklanjanja fleka.