Šta su to zanoktice i kako se neguju

Zanoktice predstavljaju suvu i mrtvu kožu pri korenu nokta. Zanoktica nastaje zato što nokat raste brže nego kožica oko nokta. Kožica se rasteže, puca i stvaraju se zanoktice. Najčešće se javljaju zimi kada je koža isušena od hladnoće, a njihova pojava zavisi i od toga koliko puta dnevno peremo ruke, čime se bavimo, kako se hranimo.

Zanoktice se najlakše pojavljuju kad je koža oko noktiju isušena. Tada se gubi prirodna masnoća koja im daje elastičnost, a tome naročito pogoduju niske temperature i jak vetar. Zato je važno da zimi što češće mažemo ruke hidratantnim i hranljivim kremama.

Ako često peremo ruke ili radimo sa jakim hemikalijama, potrebno je da koristimo kremu za ruke (ili ruke i nokte). Bitno je da koža ruku bude vlažna, jer zanoktice i ljuštenje noktiju nastaju samo kod suve kože. Za vlaženje kože oko noktiju (pa i samih noktiju) koristimo i ulje za nokte ili bebi kremu, maslinovo ulje, bademovo ulje, moze se koristiti i grožđana mast. Da bi se preparat bolje upio u kožu možemo upotrebiti rukavice za manikir ili obične rukavice od lateksa.

Mrtvu kožu sa korena nokta uklanjamo račvastom alatkom iz pribora za nokte. Ova račvica treba da bude oštra I da je koristi samo jedna osoba. Nije poželjno pozajmljivati pribor za negu noktiju.

Menjanje, pozajmljivanje i deljenje pribora za nokte sa nekim može dovesti i do razmene eventualnih bakterija koje se nalaze u kožici oko nokta.

Kad uklonimo mrtvu kožu oko nokta od koje nastaju zanoktice, treba da sprecimo novu pojavu zanoktica tako što ćemo kožu oko noktiju redovno potiskivati.

Za tu priliku iz pribora za nokte koristimo potiskivač. Popularni su potiskivači od grančica trešnjinog cveta i mogu se kupiti u svakoj parfimeriji.

Kad čistite kuću agresivnim hemikalijama ili nešto ribate vrućom vodom, obavezno stavite zaštitne rukavice. Po hladnom vremenu i jakom vetru takođe nosite tople rukavice.

Ruke moramo da peremo, ali ako to radimo više puta dnevno nastaje iritacija – kontaktni dermatitis, čiji su simptomi crvenilo, svrab i perutanje. Da se to ne bi dogodilo, ruke ne treba prati vrelom vodom jer ona momentalno izvlači svu vlagu iz kože. Treba koristiti blage sapune, najbolje one s glicerinom i posle svakog pranja dobro obrisati ruke mekanim peškirom.

Ukoliko zanoktice kidamo ili grickamo na njihovom mestu  se mogu razviti upalni procesi.

Ne treba grickati nokte i zanoktice kada ste pod stresom. To će vaš problem sa zanokticama samo pogorsati.

Ako se pojavi na mestu zanoktica upaljena crvena koža oko noktiju koja svrbi i boli, to je znak da se razvila infekcija gljivicama ili bakterijama i potreban je savet lekara.

Zanoktice su ponekad znak nedostatka nekih vitamina i minerala u organizmu, a najčešće kalcijuma, cinka i gvožđa. Biljni izvori hrane bogati ovim mineralima uključuju zeleno lisnato povrće poput brokolija, kelja, kupusa, peršuna. Bogato kalcijumom je i sušeno voće, suve smokve orašasti plodovi –  bademi i brazilski oraščići, zatim susam (tahini pasta– susamov namaz). Mahunarke uključujući grašak, pasulj  I sočivo,  sojini proizvodi poput tofua (sojin sir)  bogati su kalcijumom.