Šta je Kurje oko i kako se leči?

Šta je Kurje oko I kako se leči?

Šta je kurje oko?

Kurje oko (clavus) je zadebljanje kože koje nastaje najčešće na koži stopala između malog i domalog prsta sa tvrdim središtem koje liči na oko vuka i koje je bolno na pritisak obuće. U najvećem broju slučajeva Clavus nastaje na mestu pritiska kosti na kožu i obično kao posledica nošenja tesne obuće. Zato se najčešće javlja na prstima, peti i tabanu. Nije retka superinfekcija klavusa. Potrebno je razlikovati kurje oko od bradavica, promena izazvanim HPV infekcijom.
Bradavice za razliku od klavusa karakteriše bol koji nije samo centralni vec se širi po periferijii. Takođe kod bradavica pri uklanjanju dela zadebljale kože mogu da se pojave crne tačkice koje odgovaraju koagulisanim krvnim sudovima.
Kurje oko je najbolje sprečiti nošenjem udobne obuće od prirodnih materijala i razdvajanje prstiju posebnim ortopedskim ulošcima. Ukoliko se pojavi promena koja liči na oko vuka potrebno je proveriti da se možda ne radi o bradavici. Bradavica se najčešće uklanja primenom tečnog azota – krioterapija. Tečni azot se uz pomoć specijalne boce aplikuje direktno na promenu na temperaturi od -196 °C. U nekim slučajevima koriste se lokalni preparati sa većom koncentracijom salicilne kiseline. Za prevenciju širenja virusa koriste se preparati prirodnog porekla kao npr na bazi biljke Sladić. Krio terapija se moze primeniti i kod kurjeg oka kao anestetik neposredno pre kiretaže promena.

Kako se leči kurje oko?

Lečenje
U lečenju je potrebno prvo uklonti pritisak koji izaziva pojavu kurjeg oka. Kurje oko se uklanja keratolitičkim preparatima. Oni obično sadrze salicilnu kiselinu. Neke biljke deluju keratolitički pa se mogu koristiti. To su npr. smokva, brsljan, crni luk, čuvarkuća…
Keratolitički rastvori, masti ili melemi se stavljaju samo na kurje oko. Ne treba da ih stavljate na zdravu kožu jer će je oštetiti. Keratolitici razmekšavaju Clavus tako da ga nakon 7 do 10 dana možete ukloniti. Držite noge u toploj vodi petnaestak minuta i zatim pažljivo isecite keratotične slojeve.

Najbolje je ipak prepustiti rešavanje problema ekspertu pedijatristi ili dermatologu.