Prošireni i popucali kapilari na licu

kapilari lecenje

“ Imam veliki problem sa licem. Kada uđem sa hladnog u toplo ili kada se jako iznerviram koža na licu mi se toliko zacrveni da pomislim da će da mi krene krv. Probala sam sa raznim kremama ali ništa nije dalo trajne rezultate. Da li postoji neki način da trajno rešim svoj problem?”

Ovo je mail koji smo juče dobili od jedne klijentkinje. Svakodnevno dobijamo ovakve ili slične mailove od ljudi koji i ne znaju u čemu je uzrok njihovog problema. Svi simptomi koje je ova klijentkinja opisala su posledica oštećenja kapilarne mreže na regiji lica. Ova pojava je još poznatija kao “prošireni ili popucali kapilari”.

Zašto “pucaju” kapilari na licu?

Do pojave “proširenih i popucalih” kapilara na licu može doći usled različitih faktora. Najčešće je u pitanju prekomerno izlaganje suncu ili solarijumu, ali se isto tako prošireni kapilari mogu javiti I usled genetske predispozicije i slabosti zidova krvnih sudova. Neoštećen kapilar izgleda kao cevčica čvrstih I elastičnih zidova kroz koje normalno protiče krv bez zastoja. Kada dođe do cepanja kolagen¬o-elastične strukture u zidovima kapilara oni gube svoju elastičnost i počinju da se stvaraju tzv džepovi u kojima se zadržava krv i to se na površini vidi kao proširen kapilar.

Da li kreme mogu da uklone proširene kapilare?

Kreme namenjene za negu kože sklone crvenilu ne mogu popraviti kvalitet i strukturu zidova kapilara pa se zato upotrebom različitih krema ne postiže rešenje problema. Kreme hidriraju kožu, smanjuju osećaj peckanja I zategnutosti koji je čest kod osoba koje imaju problem sa proširenim kapilarima, crvenilo je manje primetno ali “džepovi” na zidovima kapilara su i dalje tu.

Kako da uklonim proširene – popucale kapilare na licu?

Nekada su se prošireni kapilari uklanjali elektro kauterom, a tretman je izgledao tako da se iglicom prođe kroz epiderm i dođe do kapilara koji želite da uklonite i zatim se pusti struja koja bukvalno sprži oštećeni kapilar. Tretman je prilično bolan, spor jer se tretira kapilar po kapilar, a s obzirom da se sprovodi uz pomoć igle uvek postoji mogućnost da dođe do infekcije ili da na mestu uboda ostanu ožiljci.

Napretkom na polju medicinske tehnologije danas je moguće  da rešite problem sa popucalim ili proširenim kapilarima bez bojazni od ožiljaka i infekcije.  Zahvaljujući laserima danas se sa svega nekoliko tretmana možete trajno rešiti proširenih kapilara. Prednost lasera je u tome što on rešava sam uzrok problema. Laser stimuliše izgradnju kolagena i elastina koji ojačavaju zidove krvnih sudova koji opet postaju elastični elimeniše se “jezero” koje se formiralo u “džepovima” i na površini kože više ne možete da primetite proširene kapilare.

S obzirom da laser stimuliše izgradnju novog kolagena i elastina dolazi do poravljanja kvaliteta i strukture kože pa se pojava nekih novih kapilara svodi na minimum. Kada završite sa laserskim tretmanima  preporučuje se da koristite kreme koje su namenjene nezi osetljive i kože sklone crvenilu kao i krema sa zaštitnim faktorom da bi ste održali postignuti rezultat i sprečili da se problem ponovo javi.