Podmlađivanje – Serum mladosti iz matičnih ćelija

Svetski saloni lepote od nedavno nude sve popularnije tretmane za uklanjanje bora na bazi matičnih ćelija iz posteljice novorođenčadi

Sve poplarniji  način borbe protiv bora je aktivacija matičnih ćelija i veliki broj korisnika oba pola širom sveta s nestrpljenjem čekaju da isprobaju novu metodu pomlađivanja.

Glavni razlog koji objašnjava efikasnost ljudske posteljice leži u činjenici da je ona biološki identična sa našom fiziologijom.

Molekul je absorbovan istog trenutka kada dođe u kontakt sa kožom. Vaš kolagen tada počinje da „imitira” bebin kolagen kao i njene ćelije. Tu nema stranog tela. Proces imitiranja se nastavlja i traje oko tri meseca nakon prvog tretmana. U većini svetskih salona tretmani traju 60 minuta i koštaju blizu 300 evra.

-Najveći broj istraživanja i studija koje se danas obavljaju koncentrisan je na proces podmlađivanja.Tako smo u skorijem vremenu izloženi sve većem broju publikacija koje pokazuju kako matične ćelije reaguju kada su aplikovane na kožno i potkožno tkivo. Pored ovoga, ima studija koje pokušavaju da otkriju faktore koji će stimulisati naše matične ćelije, koje “spavaju” u koži, da se “probude” i krenu sa proizvodnjom novih ćelija kože.

Tako je autologna plazma biostimulacija je najprirodniji način podmlađivanja kože. Metoda se bazira na stimulaciji stem ćelija (matičnih ćelija) kože faktorom rasta ćelija koji se dobija iz sopstvene krvne plazme. Ovom metodom moguće je podmlađivati kožu lica, vrata, dekoltea i ruku, all i čitavog tela. Takođe, moguće je pospešiti rast kose, stimulacijom folikula dlake. Proces starenja ne možemo zaustaviti, ali ga podsticanjem stvaranja novih mladih ćelija možemo usporiti. Zato biostimulaciju GF, kao svojevrstan eliksir mladosti, treba ponavtjati bar jednom godišnje – kaže primarijus  dr Gorana Isailović, specijalista dermatologije.

Antiage programi

Podmlađivanje matične ćelijePored lasera, radiotalasa i faktora rasta sve popularniji način borbe protiv bora je aktivacija matičnih ćelija.  Pre dve godine je Nobelovu nagradu dobila Elizabeta H. Blekburn sa Instituta „Hauard Hjuz” sa Harvarda za eliksir mladosti. Ona je sa kolegama rešila fundamentalan problem u biologiji – kako se hromozomi u celini mogu kopirati i kako se štite od degradacije. To je otkriće stimulisalo razvoj novih terapeutskih strategija u lečenju zloćudnih bolesti, ali i u istraživanju procesa starenja.

Otkriveno je da se ćelije dele samo određeni broj puta, dok jedan deo krajeva hromozoma, tzv. telomeri, ne nestanu. Samo matične ćelije mogu da preuzmu posao mrtvih ćelija. Ali njih uništavaju slobodni radikali, koje najviše unosimo pušenjem, sunčanjem itd. Proizvodi koji čuvaju matične ćelije su antioksidansi i istraživanje australijskih naučnika pokazalo je da osobe koje jedu dosta povrća, voća, maslinovog ulja, oraha, imaju elastičniju kožu od onih koje više vole da jedu meso, puter i slatkiše. Izgleda da neke namirnice štite kožu od slobodnih radikala, naročito one bogate vitaminom B9 (spanać, šargarepa i sočivo), neophodnim za razmnožavanje ćelija; A, C i E (zeleno povrće, integralne žitarice i sveže voće), zato što svi oni regenerišu kožu i obezbeđuju joj kiseonik.

Bez hiruške intervencije

Francuski hirurzi otkrili su novi način korišćenja matičnih ćelija prilikom korektivne intervencije na licu. Injekcijom masnog tkiva, koje u sebi sadrži visoku koncentraciju matičnih ćelija, a sve to bez hirurške intervencije, dobijaju se dugoročni rezultati u korekciji volumena i konture lica. Za sada postoji veoma mali broj hirurga koji su obučeni za ovakvu vrstu intervencije.

Naučnici i hirurzi u Turskoj, pored transplantacije masnog tkiva, iz istog tog tkiva, u manjem uzorku, izdvajaju određene količine matičnih ćelija i indukuju ih na specifičan razvoj tako da se nakon samog transplantiranja tkiva ubrizgavaju na mesto intervencije. One su u mogućnosti da pomognu procesu prihvatanja, indukuju druge matične ćelije masnog tkiva na razvoj, kao i da pomognu u procesu oporavka.