Nova ELOS tehnologija lečenja akni

Kombinacija radio-talasa i fototerapije – laserske plave svetlosti – najnovija je terapija lečenja akni koja je uspešnija od dosadašnjih terapija, i to bez neželjenih efekata, kaže za „Blic“ prim. dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.
U pitanju je ELOS tehnologija (Electrical Optical Synergy), inovativna kombinacija optičke i električne energije. ELOS tehnologija omogućava sigurnije, efektivnije i manje bolne zahvate bez neželjenih efekata.
 
– Lečenje akni, pogotovu ako su u kombinaciji sa crvenilom lica uzrokovanim pucanjem kapilara, može biti veoma komplikovano i bolno. ELOS je efektivniji od dosadašnjih tretmana, a što je najvažnije, njemu mogu da se podvrgnu svi, čak i muškarci, jer za razliku od običnog lasera, ova terapija nije štetna za dlake na njihovoj bradi jer je energija koja se koristi suviše mala – kaže dr Isailović.
Akne su, prema njenim rečima, zapaljensko oboljenje kože u kojoj se nalaze bakterije koje luče takozvane protoporfirine.
 
– Na njih treba delovati da bi se akne povukle. Mehanizam delovanja je sledeći: porfirini koje proizvodi bakterija P. Akne stvaraju slobodne radikale kada su ozračeni plavom svetlošću (480 nanometara talasne dužine). Ako se svetlost koristi nekoliko dana, ovi slobodni radikali na kraju postaju smrtonosni za bakterije. Plava svetlost lasera bukvalno skuva bakterije. Lečenje je još delotvornije pogotovu, ako uz akne ide i crvenilo zbog pucanja kapilara, kada se upotrebljava sonda za kapilare (660 nanometara talasne dužine). Za razliku od većine drugih načina lečenja, propratni efekti su manji ili ih nema – kaže doktorka.
Za lečenje akni sprovodi se ukupno osam terapija dva puta nedeljno, a za kapilare rade se tri terapije jednom mesečno, dodaje naša sagovornica. A za terapije, što je najvažnije, ne treba putovati u inostranstvo, naši dermatolozi imaju svu neophodnu opremu. Nova terapija naročito je dobra za muškarce jer im običan laser uništava i dlake (bradu), a ovo je suviše mala energija da bi uništavala dlake.