Kondilomi – genitalne bradavice

Kondilomi – genitalne bradavice

Genitalne ili polne bradavice poznatije kao kondilomi izazvane su humanim papiloma virusima (HPV). Iako je opisano preko 100 različitih tipova ovog DNK virusa samo određeni tipovi mogu izazvati kondilome, skoro uvek tipovi HPV 6 i HPV 11. Postoje tipovi virusa koji mogu izazvati karcinom grlića materice, vagine, penisa i anusa (najčešće HPV 16 i HPV 18) a takođe se prenose seksualnim kontaktom.

Kako se infekcija dobija?

Infekcija se dobija tokom nezaštićenih seksualnih odnosa ( oralni, vaginalni i analni seksualni odnosi) sa partnerom koji je inficiran. Kondilomi se mogu pojaviti nakon nekoliko nedelja, meseci, pa i godina nakon inficiranja. S druge strane i ako je virus prisutan u koži kondilomi se ne moraju nikada pojaviti. Infekcija se lakše prenosi kada su prisutne bradavice u anogenitalnoj regiji, ali i kada nisu virus se može preneti na seksualne partnere. Zbog toga je veoma teško utvrditi kada i od koga smo dobili infekciju. Veoma retko majke koje imaju HPV infekciju tokom porođaja mogu preneti infekciju na grlo ili genitalnu regiju novorođenčeta.

Kako izgledaju kondilomi?

Kondilomi su izraštaji lokalizovani u predelu genitalija, anusa i prepona. Mogu varirati u veličini, biti veoma sitni gotovo tačkasti ili, pak, ogromni u vidu velikih karfiolastih  izraštaja. Nekada su zaravnjeni ili u vidu izraštaja poput peteljki a mogu podsećati i na obične bradavice. Obično su boje kože ali mogu biti i ružičasti, crveni ili braonkasti. Retko izazivaju smetnje ali mogu biti praćeni svrabom, peckanjem ili krvarenjem.

Kako se leče kondilomi?

U terapiji se koriste različite metode, ali trebalo bi naglasiti da sve one pomažu uklanjanju kondiloma ali ne odstranjuju virus iz organizma. Svakako je važan jak imuni sistem u borbi sa ovom infekcijom.

Da li uklanjanje bradavica znači da nismo više zarazni?

Ne. Virus i posle terapije uklanjanja kondiloma ostaje u organizmu. Tokom terapije treba izbegavati seksualne odnose, a nakon uklanjanja kondiloma trebalo bi koristiti kondom. Kondom nije 100% zaštita od HPV infekcije jer štiti samo pokrivene delove polnog uda, dok su koren penisa i pubična regija izloženi infekciji. Oko 1/3 kondiloma se vraća nakon tretmana u prvih nekoliko meseci, a infekciju možemo i ponovno dobiti tokom života.

Kako sprečiti infekciju i njeno širenje?

Postoji vakcina koja nas štiti od kondiloma ali se ona mora primiti u periodu pre početka seksualne aktivnosti, najbolje između 9. i 12. godine života. Savetuje se redovna upotreba kondoma da bi se sprečilo dobijanje ili dalje prenošenje infekcije. Brijanjem genitalne regije bradavice se mogu raznositi te se ova metoda uklanjanja dlaka ne savetuje tokom prisustva kondiloma.

U SkinCare Centru možete obaviti pregled i u slučaju dijagnostikovanja kondiloma, isti se mogu ukloniti!   

Primarijus dr sc. med. Milan Bjekić