Kako rešiti problem sunčanih ili staračkih pega na koži šaka?

staračkih pega na koži šaka

Pojava tamnih mrlja na koži predstavlja čestu pojavu koja se može smatrati bolešću ili samo kozmetskim nedostatkom.

Tamne mrlje na otkrivenim delovima tela kao što su lice i šake zovemo i sunčanim ili solarnim pegama, a kako se one  javljaju najčešće posle pedesete godine života poznate su i kao staračke pege.

U 21. veku suočeni smo sa trendom da osobe sa pedeset i više godina u punom poslovnom i  društvenom usponu, žele da što duže očuvaju ne samo  poletni duh već i mladalački izgled. Tamne mrlje na koži šaka su indiskretni pokazatelj zrele životne dobi.

Ako poželimo da uklonimo taj neželjeni dokaz imamo pred sobom  mogućnost izbora većeg broja metoda koje se promovišu na tržištu: od lasera, mikrodermoabrazije, hemijskih pilinga, preko niza preparata za izbeljivanje kože, do kozmetičke kamuflaže.

Na kozmetičkom tržištu postoji čitav niz preparata koji sadrže aktivne supstance sa dejstvom na smanjenje sinteze pigmenta melanina, njegovu bržu razgradnju, ubrzanu eliminaciju ili prosvetljavanje. Tu su i aktivne supstance koje deluju antioksidantno, protivupalno i kao zaštita od UVA I UVB zraka.

U izboru preparata i aktivnih supstanci vodimo se principima maksimalne efikasnosti uz maksimalnu bezbednost. Ovakav efekat se postize kombinacijom aktivnih supstanci.

Hiljadama godina unazad u cilju izbeljivanja kože na kožu su se nanosili ekstrakti biljaka kao što su aloja, sladić, potočarka, medvednica, ljiljan, hajdučka trava, citrusi.  Kleopatra se kupala u mleku magarica da bi joj koža bila svetla I podmlađena.  Koristile su se i kupke u vinu, a na kožu se nanosio med i pčelinji vosak kao I maslinovo ulje.

Ekstrakti biljaka kao sto su potočarka ili medvednica blokiraju stvaranje pigmenta melanina, hajdučka trava sprečava prenošenje melanina iz ćelija koje stvaraju pigment u ćelije pokožice.

Vitamin C blokira stvaranje pigmenta I prosvetljava vec stvoreni pigment.

Vitamin E deluje kao antioksidans I ublažava upalne procese koji dovode do gomilanja pigmenta.

Uz  preparate za  izbeljivanje obavezno se koriste I preparati za zaštitu od sunca

Kozmetička kamuflaža podrazumeva primenu sredstava koja prekrivaju tamne mrlje, a koja  se ne uklanjaju vodom već posebnim preparatom.

Takva kozmeticka kamuflaža  dozvoljava  pranje kože šaka bez  straha da će se prikrivene mrlje izdajnički pojaviti kada se najmanje nadamo.

Na našem tržištu se javljaju sve efikasniji preparati za lokalnu primenu koji zadovoljavaju sve potrebne uslove za bezbedno rešavanje problema staračkih (solarnih) pega na šakama.