Herpes simplex infekcija (genitalni herpes)

Herpes simplex infekcija (genitalni herpes)

 

Virusne infekcije kože i vidljivih sluzokoža su česte u  praksi dermatovenerologa. Druga po učestalosti virusna infekcija (nakon infekcije humanim papiloma virusima-HPV)  izazvana je herpes simpleks virusima –HSV. Postoje tipovi HSV-1 i HSV-2 koji izazivaju herpes na usnama i u anogenitalnoj regiji. Ovi virusi nakon infekcije ostaju trajno u organizmu i osoba se ne može izlečiti od infekcije, samo je uz lekarsku pomoć može držati pod kontrolom.

Kako dolazi do infekcije

 Infekcija nastaje u kontaktu sa inficiranom osobom. Virus često na mestima mikrotrauma (sitnih povreda) kože ili sluzokoža ulazi u organizam. HSV  se prenosi direktnim kontaktom sa ranica obolelih, kao i putem sekreta, ljubljenjem, oralnim i genitalnim seksualnim odnosima. Moguće je i asimptomatsko izlučivanje virusa kada osoba nema nikakvih simptoma infekcije a virus prenosi direktnim kontaktom na drugu osobu.

Kada nastaje prva infekcija herpes simpleksom

Kod osoba koje nisu bile u kontaktu sa virusom pa ne poseduju imunološku zaštitu dolazi do primarne infekcije. Primarna infekcija HSV tip 1 nastaje obično u ranom detinjstvu. Obično dete poljubi neko od članova porodice ili rodbine ko ima “groznicu” na usnama i tako mu prenese infekciju. Inkubacija prosečno traje od 3 do 10 dana. U periodu adolescencije mlade osobe ljubljenjem virus prenose na svoje seksualne partnere. Oralnim seksom ovaj tip virusa može preći i na genitalije partnera. HSV tip 2 se češće javlja u anogenitalnoj regiji i prenosi se seksualnim putem. Prilikom porođaja infekcija može preći na plod i imati fatalan ishod.

Gde se u organizmu virus kasnije skriva

Posle primarne infekcije herpes simplex virus se smešta u senzitivne ganglione i u njima trajno ostaje u latentnom stanju. Povremeno putem nerava virusni partikuli dolaze u epitelne ćelije kože i sluzokože gde se replikuju i izazivaju recidive. Ti recidivi mogu biti retki, povremeni ili veoma česti, a na njihovu pojavu utiču stres, pad imuniteta i infekcije.

Šta karakteriše tipove virusa koji napadaju lice i usne, a šta one koji napadaju genitalije

Kao što je već pomenuto HSV tip 1 se javlja u mlađem uzrastu, dok HSV-2 infekcija nastaje kasnije tokom seksualnih aktivnosti. Za oba tipa važi da ostaju trajno u organizmu, te se inficirana osoba ne može nikada izlečiti, ali od njenog imuniteta zavisi koliko će se često povratne epizode herpesa javljati.

Koji su simptomi i znaci ovih virusnih infekcija

Infekcija na licu je lokalizovana na prelazima iznmeđu kože i sluzokože, na uglovima usana, oko nozdrva i u predelu kapaka. Najpre se javlja crvenilo pa grupe vodenih mehurića koji obično izbijaju istovremeno. Kada puknu ostaju ranice koje mogu biti bolne, a sasušivanjem njihovog sadržaja nastaju kruste. Nekada je moguća i sekundarna bakterijska infekcija promena sa pojavom gnojanica. Neretko su uvećane i bolne regionalne limfne žlezde, a primarna infekcija može biti praćena povišenom temperaturom, opštom slabosti i malaksalošću kao i bolovima u mišićima. Recidivi infekcija kraće traju i karakteriše ih blaži klinički tok. Osoba koja ima herpes obično zna kada će se infekcija ponovo javiti usled svraba i peckanja na mestu gde će izbiti promene.

Genitalni herpes tokom primarne infekcije praćen je plikčićima, bolnim ranicama i smetnjom pri mokrenju, a bolno su uvećane preponske limfne žlezde. Kao i kod HSV-1 infekcije i ovde su recidivi blaži i traju kraće.

Kako se herpes leči i da li postoji neki vid prevencije

Već je rečeno da ne postoji izlečenje od herpes simpleks virusne infekcije, a vakcina još uvek nije pronađena iako se godinama radi na njoj. Jedina mera prevencije je izbegavanje direktnog kontakta sa promenama na koži i sluzokoži inficirane osobe. Poseban problem čini asimptomatsko lučenje virusa, što znači da osoba može preneti herpes na drugu osobu i kada nema nikakvih manifestacija bolesti. Za seksualno prenošenje infekcije zaštita je pravilna i redovna upotreba kondoma. Veoma se retko koristi kondom za oralni seks te se na ovaj način i HSV lako prenosi. Ranice koje se javljaju u okviru kliničke slike genitalnog herpesa predstavljaju ulazna mesta za lakše prenošenje HIV virusa.

Lečenje herpes simpleks infekcije je simptomatsko i mogu se koristiti opšti antivirusni lekovi kao i lokalna sredstva. Treba raditi na jačanju imuniteta i svakako se javiti lekaru na pregled i lečenje znakova i simptoma ove virusne infekcije.

Za sve dileme vezane oko HSV infekcije možete se obratiti stručnom timu SkinCare Centra.

Prim. dr sc. med. Milan Bjekić