Hemijski piling kože

Počeli ste da primećujete flekice po koži lica i dekoltea, bore oko usta i očiju su sve dublje i uočljivije? Želite da se uradite nešto za svoju kožu ali niste sigurni koji bi tretman bio najbolji za Vas.  Zahvaljujući dostignućima na polju estetske medicine odlazak kod hirurga nije više jedino rešenje koje Vam se nudi. Sada uz pomoć različitih vrsta hemijskih pilinga možete podmladiti svoju kožu i povratiti joj svežinu i sjaj.

Šta je to hemijski piling kože?

Hemijski piling je manje invazivna metoda podmlađivanja koja se sprovodi primenom različitih hemijskih rastvora u cilju poboljšanja kvaliteta I strukture kože. Postoje različite vrste kiselina koje se koriste za izradu rastvora kao sto su glikolna, salicilna, mandelična , TCA, fenolna I sl. Veliki broj kiselina koje se koriste u kozmetičikoj industriji se dobija iz voća pa se zato često može čuti izraz “tretman voćnim kiselinama”.

U zavisnosti od njihove koncentracije pilinzi mogu biti izuzetno blagi takozvani površinski ili jaki tj duboki pilinzi. Na jačinu samog pilinga ne utiče samo koncentracija kiseline u rastvoru već i pH vrednost rastvora pa budite obazrivi prilikom obadira brenda kojim ćete raditi piling. 20% kiselina jednog brenda može biti i do tri puta jača od npr 70% kiseline nekog drugog brenda.

Da li se radi serija tretmana ili je jedan tretman dovoljan?

Broj tretmana zavisi od problema koji se rešava. Ako su u pitanju hiperpigmentacije (fleke) ili akne I ožiljci od akni potrebno je uraditi seriju tretmana, a potom se rade povremeni tretmani za održavanje. Broj tretmana zavisi i od jačine pilinga koji se koristi. Na primer piling fenolnom kiselinom, koji je inače I najdublji piling koji možete da uradite, se radi samo jedanput u 10godina.

Kada je najbolje vreme za hemijski piling?

Zima je najidealnije vreme za hemijske pilinge. Ukoliko piling radite u toku letnjih meseci neophodno je da se svakodnevno štitite od sunca jer bi ste u suprotnom mogli da dobijete opekotine I fleke od sunca. U toku leta se mogu raditi samo površinski pilinzi dok se dublji pilinzi rade isključivo u toku zime. Posle pilinga se preporučuje upotreba hidratantnih krema i krema sa zaštitnim faktorom. Period oporavka je različit u zavisnosti od jačine pilinga. Kod površinskih pilinga period oporavka je svega nekoliko dana I dozvoljeno je da se šminkate dok se posle dubokih pilinga ne preporučuje izlazak iz kuće desetakak dana i zabranjeno je koristiti šminku.

Da li je bitno ko vam radi hemijski piling?

Ako nemate problema sa kožom već samo želite da se oslobodite izumrlih površinskih slojeva slobodno se obratite  vašem kozmetičaru da vam uradi neki od blagih hemijskih pilinga. Ukoliko pak imate problem sa hiperpigmentacijama, aknama ili sa ožiljcima od akni , dubokim borama i treba vam neki od jačih pilinga najbolje je da se javite dermatologu koji će vam preporučiti piling koji bi bio najbolji za vas.

Medicinske pilinge kao što su npr NeoStrata i SkinMedica mogu da primenjuju isključivo medicinski radnici (dermatolozi I strukovni estetičari) koji su prethodno završili obuku za primenu ovih pilinga. Duboke pilinge kao što su npr piling Fenolnom ili TCA (trihlorsitćetnom kiselinom) mogu da rade isključivo obučeni dermatolozi.

Nestručno odrađen piling može ostaviti velike posledice na vašoj koži I zato vodite računa kome poveravate svoje lice.