Crvenilo kože lica – prošireni kapilari ili rozacea?

prošireni kapilari

Da li se I Vama dešava da osetite neprijatno peckanje na licu u ovim hladnim zimskim danima? Primećujete da se lako zacrvenite i da se crvenilo sporije povlači? Nekada se čak dešava da se crvenilo pojavi i više ne prolazi. Moguće je da imate problem sa proširenim kapilarima na licu.

Najčešći uzrok pojave proširenih kapilara na licu je genetska predispozicija. Ukoliko neko u vašoj porodici ima problem sa proširenim kapilarima velika je verovatnoća da ćete i vi imati isti problem. Promene se dešavaju postepeno. Prvo se pojavljuju sitna oštećenja koju većina I ne primećuje već samo oseća povremeno zatezanje i peckanje kože. Povremeno se lice zacrveni na promenu temperature, ako ste nervozni ili ste pod stresom,  ili ako konzumirate alkohol, začinjenu hranu. Posle par minuta crvenilo se povlači pa mnogi ni ne obrate pažnju na ove promene na koži lica. S vremenom problemi se pogoršavaju. Godine čine svoje, koža stari, gubi elastičnost, zidovi kapilara su sve tanji i manje elastični pa se na površini kože počinju uočavati prošireni kapilari koji su sada stalno prisutni i ne povlače se.  Sunce, nepravilna nega još više pogoršavaju ovaj problem. Koža je uglavnom topla na dodir, zategnuta, suva i dehidrirana, neprijatan osećaj peckanja sada nije samo povremen već skoro konstantan. Ako se problem ne leči, oštećenja se pogoršavaju I napreduju u sledeći stadijum koji je u medicini poznat kao rozacea.

Rozacea je hronično oboljenje kože lica koje se najčešće javlja u srednjem životnom dobu, ali nije redak slučaj da oboljevaju i osobe u 20-im godinama života ili se čak rozacea prvi put pojavi u periodu puberteta. Najčešći problem je što osobe koje imaju rozaceu ne shvataju da im je potrebna medicinska pomoć I lečenje da bi zaustavili napredovanje bolesti I ublažili simptome. Ako se rozacea ne leči bolest iz blažeg stadijuma napreduje I može dovesti do nepovratnog oštećenja kože lica. Rozacea je hronično oboljenje kože koje nije opasno po zdravlje, ali značajno utiče na kvalitet života obolelih. Pacijenti koji imaju rozaceu često imaju problem sa nedostatkom samopozdanja, isfrutrirani su i nezadovoljni svojim izgledom. U želji da poprave izgled vrlo često koriste razne preparate koji samo pogoršavaju već postojeći problem, pa se često dešava da oboleli od rozacee padaju u depresiju misleći da za njihov problem ne postoji rešenje I lek.

Rešenje za rozaceu postoji!

Ne očajavajte jer rešenje postoji. Ako imate problem sa proširenim kapilarima ili rozaceom prvo što trebate da uradite jeste da se obratite dermatologu. Dermatolog će proceniti u kom stadijumu ste oboljenja I primeniti adekvatnu terapiju. Lečenje je kompleksno i individualno. U zavisnosti od stadijuma bolesti  zavisi I vrsta terapije koju ćete dobiti. Ukoliko je rozacea u početnom stadijumu rešenje je primena lasera. Laseri popravljaju kvalitet i strukturu kože pa ne samo što će ukloniti već oštećene kapilare, već će pojavu novih oštećenja svesti na minimum. Tretmani laserom su potpuno bezbedni, neinvazivni, minimalno neprijatni I izuzetno uspešni.  Uz laserske tretmane neophodna je I primena odgovarajućih preparata za kućnu negu. Preparati koji se koriste za negu kože sklone crvenilu nikako ne smeju biti agresivni, na bazi alkohola i voćnih kiselina. Morate koristiti isključivo preprate koji su nekomedogeni, bez ulja (oil free) I hipoalergeni. Neophodno je da se štitite od sunca I da koristite preparate sa visokim zaštitnim faktorom  (SPF50). Upotreba solarijuma kod osoba koje pate od rozacee je strogo zabranjena.

Ukoliko pak patite od težeg oblika rozacee (stalno prisutno crvenilo praćeno pojavom uplanih procesa “bubuljica” na centralnom delu lica) terapija je malo kompleksnija. Najčešće je potrebno uvesti terapiju antibioticima. Dermatolog će u zavisnosti od vašeg individualnog stanja odrediti da li je dovoljno da primenjujete samo lokalno antibiotske kremove ( najčešće je u pitanju metronidazol) ili je ipak neophodno I da pijete antibiotike.  Po završetku antibiotske terapije nestaće problem sa upalnim procesima, ali će prošireni kapilari ostati jer ova vrsta terapije ne utiče na njih. Tada na scenu stupaju laserski tretmani. Pre  pojave lasera terapija rozacee se završavala na ovom stadijumu pa su pacijenti bili očajni ,jer je neprijatno crvenilo I dalje bilo prisutno. Terapija antibioticima rešava samo posledicu, dok je uzrok problema  (prošireni I oštećeni kapilari) I dalje tu. Pojava novih uplanih procesa je bila neminovna samo je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti. Laserski tretmani u terapiji rozacee su pacijentima omogucili oni što je nekada bilo nezamislivo – da ponovo imaju čistu I zdravu kožu bez proširenih kapilara, neprijatnog peckanja i crvenila. Laserska terapija podrazumeva seriju od 3 do 5 tretmana koji se ponavljaju na svake 4 nedelje. Broj tretman je individualan i zavisi od nivoa oštećenja. Što je oštećenje veće potreban je veći broj tretmana da bi se problem rešio. S obzirom da se rozacea  kao oboljenje ne može potpuno izlečiti po završetku serije laserskih tretmana neophodno je da pacijenti povremeno odrade tretman za “održavanje”. Koliko često ćete morati da radite tretman održavanja zavisi samo od vas. Ako se čuvate od sunca, pravilno negujete biće dovoljno da uradite jedan tretman godišnje ili jedan tretmana na dve -tri godine. Ali ukoliko ne koristite odgovarajuću kućnu negu ili izgorite na suncu tretmane održavanja ćete možda morate da radite na svakih 6 meseci.

Laserski tretmani  će vam omogućiti da uklonite proširene kapilare I da opet bude zadovoljni svojim izgledom, ali na vama je da to stanje I zadržite. Vodite računa o svoj koži pravilno se negujte I štitite od sunca.