Bore na licu – kako ih ukloniti?

Tretmani Podmlađivanje kože

U Srbiji dostupne savremene metode protiv starenja.

Matične ćelije brišu bore.

Stvaranje programiranog ožiljka, specijalne kreme koje aktiviraju umrtvljene ćelije ili aktiviranje matičnih ćelija u borbi protiv bora? Izaberite sami, jer sve to možete da uradite i u Srbiji.

Laser Prvi način u borbi protiv bora je stvaranje takozvanog programiranog ožiljka. U pitanju je takozvani triniti način – kombinacija IPL-a (pulsirajuća svetlost visokog intenziteta), bipolarne radio frekvencije i diodnog lasera. – Stručnjaci su primetili da kad kožu oštetite pilingom, ona se sama bori da se oporavi pa se zategne. Tako da se ovim načinom kolagen prvo “skuva”, pa se koža zategne, a onda se tretira specijalnim laserom koji je sprži bipolarnim radio talasima, a ožiljak koji se time pravi je sa unutrašnje strane kože i on je zateže – objašnjava prim. dr Gorana Isailović, dermatovenerolog, za “Blic”. Krema Drugi način je brend skin medika, američki pristup. To su prema rečima dr Isailović, specijalne kreme čiji je tvorac naš dermatolog prof. dr Aleksandar Krunić, koji radi na Univerzitetu u Čikagu i jedan je od vodećih dermatologa u SAD. – Starenje kože biohemijski i histološki jednako je rani koja sporo zarasta. Kad rana neće da zaraste, stručnjaci su smislili način da je nateraju. Uzmu ćeliju sa rane koja brzo zarasta i prebace je u ovu koja neće, što onda stimuliše ćelije i rana zarasta. E, dr Krunić i njegove kolege su se dosetili da uzmu ćeliju i naprave kulturu tkiva (razmnože je u laboratorijskim uslovima). Onda su napravili citokinsku (ćelijsku) čorbicu i u njoj izolovali čak 450 faktora rasta – stimulansa. Onda su tu čorbicu stavili u kreme. I šta se dešava? Kada na staru kožu nanesete ovu kremu, faktori rasta na površini kože dospevaju do prve žive ćelije i nju nateraju da aktivira ostale. Tako se redom, jedna za drugom aktiviraju i podmlađuju kožu – objašnjava naša sagovornica.

Matične ćelije Treći način borbe protiv bora je aktivacija matičnih ćelija. Prošle godine je Nobelovu nagradu dobila Elizabeta H. Blekburn sa Instituta “Hauard Hjuz” sa Harvarda za eliksir mladosti. Ona je sa kolegama rešila fundamentalan problem u biologiji – kako se hromozomi u celini mogu kopirati i kako se štite od degradacije. To je otkriće stimulisalo razvoj novih terapeutskih strategija u lečenju zloćudnih bolesti, ali i u istraživanju procesa starenja. Odnosno otkriveno je da se ćelije dele samo određeni broj puta, dok jedan deo krajeva hromozoma, tzv. telomeri, ne nestanu. – Samo matične ćelije mogu da preuzmu posao mrtvih ćelija. Ali njih uništavaju slobodni radikali, koje najviše unosimo pušenjem, sunčanjem itd. Proizvodi koji čuvaju matične ćelije su antioksidansi, a što se tiče dermatologije, postoje dve varijante da se aktiviraju matične ćelije – kremama i tabletama. Sve to možete da radite i u našim salonima i klinikama, ne morate ići u inostranstvo. To je najvažnije – kaže Isailovićeva.

Geni i izgled kože Najnovijim istraživanjima je utvrđeno da u nastanku promena na licu uslovljenih starenjem kože učestvuje genetika (30 odsto) i u većoj meri spoljašnji štetni uticaji zastupljeni sa 70 odsto čije je dejstvo moguće ublažiti. Ovim saznanjem geni na mala vrata ulaze u koncept podmlađivanja kože i postaju aktuelni trend u pristupu regeneraciji kože. Objašnjenje je pronađeno u dekodiranju humanog genetskog koda i pronalaženju gena koji su zaduženi za brzi oporavak kože od spoljnih uticaja, pa je blistavost mlade kože u najvećoj meri zasluga delovanja ovih gena. U tome će svakako pomoći i pravilna ishrana. Naime, istraživanje australijskih naučnika pokazalo je da osobe koje jedu dosta povrća, voća, maslinovog ulja, oraha, imaju elastičniju kožu od onih koje više vole da jedu meso, puter i slatkiše. Izgleda da neke namirnice štite kožu od slobodnih radikala, naročito one bogate vitaminom B9 (spanać, šargarepa, sočivo…), neophodnim za razmnožavanje ćelija; A, C i E (zeleno povrće, integralne žitarice i sveže voće), zato što svi oni regenerišu kožu i obezbeđuju joj kiseonik.

SkinCare Centar Beograd

    +381 65 400 43 21