Bakterijske polne infekcije

Bakterijske polne infekcije

Bakterijske polne infekcije se najčešće javljaju kod mladih seksualno aktivnih osoba a prenose se seksualnim kontaktom (oralnim, vaginalnim i analnim seksualnim odnosima) sa obolelom osobom. Ove bolesti ne ostavljaju trajni imunitet, naime, nakon izlečenja osoba se ponovo može zaraziti nekom od ovih infekcija. Često ove infekcije mogu prolaziti neopaženo, bez izraženih tegoba, te osoba ni ne zna da je inficirana, ne leči se, mogu nastati komplikacije, a bolest se prenosi i na seksualne partnere.

Gonoreja (kapavac, triper)

Gonoreja je bakterijska polna infekcija koja se isključivo prenosi seksualnim kontaktom. Smetnje nastaju u periodu od 3 do 7 dana nakon seksualnog odnosa sa inficiranom osobom. Kod muškaraca se javlja peckanje i svrab u mokraćnom kanalu, koji su praćeni pojavom obilnog žutog gnojnog iscetka. Kod žena smetnje nisu toliko izražene,može biti pojačan vaginalni sekret i prisutna bol u predelu donjeg dela stomaka. Nakon oralnog seksa sa inficiranom osobom može se javiti crvenilo i upala grla, a kod analnih seksualnih odnosa i upala završnog dela debelog creva. Inficirane trudnice tokom porođaja mogu preneti infekciju na plod. Ako se bolest ne leči može dovesti do neplodnosti.

Hlamidijaza

Ovo je najčešća bakterijska polna infekcija koja se javlja kod mladih osoba, i osoba koje imaju veći broj seksualnih partnera. Bolest se javlja obično jednu do dve nedelje nakon seksualnog odnosa sa inficiranom osobom pojavom žarenja i peckanja u mokraćnom kanalu, te blago zamućenog ili beličastog oskudnog iscetka iz polnog uda. Kod žena infekcija zahvata grlić materice i može biti praćena pojavom pojačanog vaginalnog sekreta. Kod većine inficiranih muškaraca i žena nema izraženih simptoma, oboljenje se širi i izaziva komplikacije koje mogu dovesti do neplodnosti. Bolest se tokom porođaja može preneti sa majke na plod kada izaziva promene na očima i disajnim putevima.

Sifilis

Ova polna infekcija se javlja obično tri nedelje nakon nezaštićenog seksualnog odnosa  sa inficiranom osobom. Na mestu ulaska bakterije u organizam javlja se ranica – tvrdi ulkus, obično na genitalijama, ali se javlja i u usnoj duplji nakon oralnog seksa i u završnom delu debelog creva kod analnog seksa. Ove ranice su bezbolne, često ih oboleli i ne primete, a praćene su uvećanim i bezbolnim limfnim žlezdama. Ranice na genitalijama olakšavaju i prenošenje HIV infekcije. Ako se bolest ne leči putem krvotoka se bakterija širi, te se mogu razviti i drugi i treći stadijum sifilisa. U toku trudnoće bolest se može preneti na plod, a može izazvati i pobačaj ili smrt novorođenčeta.

Kako se leče bakterijske polne infekcije

Infekcije se leče antibioticima. Neophodno je da osoba koja je imala nezaštićene seksualne odnose a ima neki od navedenih simptoma, ili je čula da je partner inficiran, javi dermatovenerologu radi postavljanja dijagnoze i lečenja. Obavezno je i lečenje seksualnih partnera, a tokom terapije i do izlečenja, obolela osoba ne sme da ima seksualne odnose.

Kako se zaštititi

Jedino pravilna i redovna upotreba kondoma pri oralnim, vaginalnim i analnim seksualnim odnosima može nas zaštititi od bakterijskih i ostalih polno prenosivih infekcija.

Savet

U Srbiji se poslednjih godina beleži značajan porast obolevanja od sifilisa. Ako ste imali nezaštićene seksualne odnose savetuje se kontrola dermatovenerologa. U SkinCare Centru možete obaviti savetovanje radi procene rizika za polno prenosive bolesti.

Prim.dr sc.med.Milan Bjekić  – dermatovenerolog