AKNE – Istine i zablude o aknama

Zašto akne nastaju i koliko dugo im treba da nestanu?

Akne predstavljaju genetsku bolest, javljaju se porodično. One predstavljaju bolest lojnih žlezda, odnosno bolest keratinizacije. One imaju svoj životni vek koji može trajati nekoliko meseci,  ali i više godina.

Da li su sve akne iste I da li se isto leče?

Razlikujemo više tipova akni. Najčešće su akne u doba tinejdžera i to su takozvane obične akne- akne vulgares.  Mogu se javiti i kod novorođenčeta – acne neonatorum, a I poslepuberteta – acne postpubertales.

Mogu nastati upotrebom neadekvatne kozmetike na predisponiranoj koži – acne cosmetic, a mogu nastati I kod zloupotrebe steroida kod bodibildera –acne steroidales

Mogu nastati I iz psihogenih razloga i to su takozvane acne excorie ili akne mladih devojaka.

 

Lasersko lecenje akni
lasersko lecenje akni
lasersko uklanjanje akni
lasersko uklanjanje akni

Kako ishrana utiče na razvoj akni?

Namirnica koja najviše doprinosi pojavi akni je kravlje mleko u prahu pa oni koji imaju genetsku sklonost za razvoj akni moraju da vode računa da ne konzumiraju instant kafe sa mlekom u prahu, mlečne čokolade I sladolede.

Kako se akne leče? Koji su osnovni zajednički terapijski principi?

Poznato je zašto akne nastaju, ali još uvek ne znamo zašto one prestaju. Nekada prolaze bez traga, a nekada iza sebe ostavljaju ožiljke. Ovo pokušavamo da sprečimo primenom preparata za kućnu negu kao i profesionalnom negom kože sa aknama.

Primenjuju se sredstva za čišćenje, sredstva za piling, dnevni vlažeći matirajući krem i u slučaju pojave upalnih akni sredstvo koje deluje protivupalno.

U lečnju akni koristimo čitav niz pilinga – hemijski I enzimski pilinzi kože,  kiselina vitamina A,  antibiotici,  ultrazvučni piling, kao I kriopiling. Koristi se i mikrodermoabrazija i mezoterapija kao I laserska terapija kako upalnih tako i ožiljačnih akni.