Lasersko lečenje akni

SkinCare Centar Laser lasersko lecenje akni
Lasersko lečenje akni je brza, bezbedna i efikasna metoda kojom se uspešno leče komedogene, papularne, papulopustularne i cistične akne.

Lasersko lečenje akni – Etiologija akni ni danas nije do kraja poznata. Smatra se da su četiri faktora presudna i da je jedan od njih naseljavanje mikroorganizama. U vreme puberteta aktiviraju se sebacealne žlezde pa koža postaje masnija i pogodnija za razvoj mikroorganizama.

Posebno je značajno naseljavanje lipofilne bakterije Propionbacterium acnes.

Etiologija akni ni danas nije do kraja poznata. Smatra se da su četiri faktora presudna i da je jedan od njih naseljavanje mikroorganizama. U vreme puberteta aktiviraju se sebacealne žlezde pa koža postaje masnija i pogodnija za razvoj mikroorganizama. Posebno je značajno naseljavanje lipofilne bakterije Propionbacterium acnes.

Propionbacterium acnes se nalazi u samoj sebacelanoj žlezdi i na površini kože, nema je u dermu. Bakterija oslobađa niz enzima, proteolitičkih, lipolitičkih i saharolitičkih. Razgrdni proizvodi nastali dejstvom ovih enzima difunduju iz sebacealne žlezde u derm i tamo izazivaju zapaljenje. Ovi razgradni proizvodi izazivaju hemotaksu različitih leukocita, najviše neutrofila, i aktiviraju imuni sistem. Na površini kože ovo se manifestuje kao zapaljenje. Broj bakterija je proporcionalan količini sebuma pa je cilj u terapiji akni redukovati broj prisutnih bakterija i smanjiti lučenje sebuma. Baš taj efekat postiže se primenom lasera u terapiji akni.

Laser za akne zahvaljujući kombinaciji svetlosne – optičke energije i energije bipolarnih radio talasa deluje direktno na sebacealne žlezde u koži. Spektar plave svetlosti utiče direktno na Propionbacterium acnes u kanalima sebacealnih žlezda. Dolazi do fotodinamičke reakcije između plave svetlosti i fotoporfirina koji su sastavni deo bakterijske membrane (fotoosetljivi molekuli), što rezultuje oksidacijom i oslobađenjem slobodnih radikala koji dovode do oštećenja ćelijske membrane i potpunog uništenja bakterija. Broj Propionbacterium acnes se redukuje i stopira se proces inflamacije u sebacealnim žlezdama. Crveni i infracrveni deo svetlosnog spektra kao i bipolarni radio talasi imaju termički efekat na dublje delove sebacealne žlezde što rezultuje smanjenom produkcijom sebuma.

Svaka osoba ima svoju specifičnu, različitu reakciju, sopstveno iskustvo vezano za doživljaj tretmana koji traje od 5 do 30 minuta u zavisnosti od veličine regije koja se tretira. Većina nalazi da je lasersko lečenje akni sasvim prijatan tretman i pored toga što je blagi osećaj peckanja uobičajen.

Lasersko lečenje akni je bezbedan i efikasan tretman koji se sprovodi u seriji od 2 tretmana nedeljno u trajanju od 5 do 6 nedelja. Rezultati su individualni jer uvek postoje klijenti koji reaguju brže ili sporije, ali se kod većine klijenata napredak vidi već posle 4 tretmana tj posle dve nedelje terapije.

Laserom se tretiraju postojeće akne ali genetski i environmentalni faktori mogu prouzrokovati pojavu novih akni pa je nekada potrebno posle prve serije raditi i dodatne tretmane.

Indikacije za primenu lasera su komedogene, papularne, papulopustularne i cistične akne.